Sur Sudha

'Hemelse nectar'

In Nepal zorgt de verscheidenheid aan etnische bevolkingsgroepen voor een indrukwekkende complexiteit aan religieuze gebruiken en rituelen. Daarbij aansluitend vinden wij er dan ook een bijzondere muziektraditie waarvan het volkse repertoire bij ons het meest bekend is.

Maar er zijn ook concerten die van oudsher aan de voorname hoven werden uitgevoerd. Deze klassieke muziek heeft een meer intimistisch karakter. Door de aard van de instrumenten die de ensembles bespelen, heeft de klankkleur veel gemeen met de Noord-Indische tradities. De melodieën zijn evenwel doorspekt met typisch Nepalese kenmerken.

De muzikanten van Sur Sudha zijn als geen ander vertrouwd met zowel het volkse als het hoofse repertoire. Tijdens de talrijke concerttournees en met enkele opmerkelijke opnames zijn zij erin geslaagd de oorspronkelijke muzikale motieven en thema's uit hun vaderland met groot succes wereldkundig te maken. Steeds weer verrassen zij de toehoorders met sfeerbeschrijvende momenten en uitzonderlijke instrumentale solo's.
Zij hebben inmiddels internationale faam verworven als culturele ambassadeurs van Nepal.
Bijzondere concerten met Tars Lootens.
Tars Lootens, jazzmuzikant, componist en bekend voor zijn talloze arrangementen is geen vreemde voor Sur Sudha. Zowel in Vlaanderen als in Nepal stonden zij eerder reeds samen voor het publiek. Telkens brachten zij op basis van improvisatie enkele ontroerende gelegenheidscreaties waarin Oosterse mystiek en Westerse harmonisatie samenvloeiden.

van / met:

Prem Rana, fluit
Satendra Tuladhar, sitar
Surendra Shrestha, tabla.

foto's: