1816 een jaar zonder zomer

Een jaar zonder zomer

Deze titel verwijst naar de klimatologische ramp als gevolg van de eruptie van de Tambora, een vulkaan op het Indonesische eiland Soembawa. De gigantische uitbarting bracht toen zoveel rook, stof en zwavel in de atmosfeer, dat over grote delen van de wereld het zonlicht niet meer tot de aarde kon doordringen.

Daardoor werd het in Azië, Europa en Noord Amerika gewoon geen zomer. Het bleef winter met sneeuw tot in Juni. En er was geen landbouw, geen oogst, geen eten. En dat, een jaar na het einde van de Napoleontische oorlogen die de Europese economie helemaal hadden ontredderd.

Er kwamen echt beroerde tijden. De internationale handelsmarkt ging overslag en hele volksverhuizingen kwamen op de been op zoek naar levensmiddelen. Snelle jongens maakten fortuinen door te speculeren op voedselrantsoenen of het organiseren van een mensensmokkel naar Amerika.

In deze tijd ontwikkelde Carl Ludwig Friedrich Christian Freiherr Drais von Sauerbronn
een "draisine", zeg maar een loopfiets, de rechtstreekse voorloper van de huidige fiets.
Schilders als Kaspar David Friedrich en William Turner lieten de veranderingen in het verloop van het daglicht merken in hun schilderkunst. In Genève inspireerde Lord Byron de vrouw van zijn vriend Percy Bysshe Shelly tot het schrijven van een ongeëvenaard meersterwerk: Frankenstein.

1816 ein Jahr ohne Sommer wordt een heel bijzondere muziektheaterervaring. In een loods, niet in een schouwburg, worden geanimeerde tableaus opgevoerd. Die tonen enkele schetsen van toentertijdse gebeurtenissen, in een speciaal voor deze gelegenheid gecompneerd muzikaal kader.

De voorstelling wordt in het duits opgevoerd.

van / met:

Annette Bieker: concept,libretto,schauspieler
Frank Schultz: concept,regie
Simon Wills: componist
Bender Dominik: schauspieler
François VanEekchaute: schauspieler
Xiolani Mdluli: schauspieler
Christine Hanl: altviool
Bernd Bolsinger: klarinet

Ratinger Kammerchor,
olv Dominikus Burghardt

Jan Kocman: decors & kostuums

Een co-productie Theater Kontrapunkt (D), labArca vzw (B) en Hochschule für musische Künste, Bratislava (SL).

foto's:

theater kontrapunkt labArca