Acys & Galathea

G.F. Haendel

Acis&Galatea was ongetwijfeld één van de meest populaire composities uit de 18de eeuw. G.F.Haendel heeft deze kleine opera gecomponeerd terwijl hij op het landgoed verbleef van James Brydges, later de Duke Of Chandos. Het libretto, naar een oorspronkelijk verhaal van Ovidius, is voornamelijk van de hand van John Gay.

In het 13de hoofdstuk van de "Metamorfosen" vertelt Ovidius over Galatea, een Nereïde die in schoonheid nooit werd geëvenaard. Haar romance met de lieve herder Acis werd evenwel wreed verstoord door Polyfemus, een éénogige grotbewoner. Door Galatea afgewezen, zong deze verschrikkelijke Cycloop zo luid dat zijn lied honderden mijlen ver het brullen van de leeuwen overschreeuwde. Uitzinnig van afgunst greep hij een rots en gooide die met zulke kracht op Sicilië dat zelfs de Etna stond te schudden en Acis onder de steenmassa werd verpletterd. Gevloerd door verdriet toverde Galatea het bloed van Acis om tot kristalhelder water dat als een vredevolle rivier door een wondermooie vallei naar zee vloeide.

Vermoedelijk werd de eerste opvoering van Acis&Galatea reeds in de zomer van 1718 gerealiseerd en het lijkt wel dat de componist dit werk als een tussendoortje op papier heeft gezet voor het huisensemble van de opdrachtgever. De beschrijvingen van het domein en de levensstijl van James Brydges laten evenwel vermoeden dat de creatie ter gelegenheid is geweest van een uitgesproken feestelijk evenement, waarschijnlijk in een occasioneel theatertje opgetrokken in de befaamde tuinen van het landgoed en voor een zeer select genootschap.

van / met:

Florian Heyerick, muzikale leiding
François VanEeckhaute, Productie
François Jean-Clement, regie, decors en kostuums,
Mark Van der Meulen, belichting.

Met:
Annick Desair
Marc McFadyen
Robert Luts
Leen Braekman
Patrick Ringal-Daxhelet

Ensemble Ex Tempore:
Florean Heyerick
Johan Van Aken
Michiyo Kondo
Erwin Foubert
Rafael Palacios
Ann Van Lancker
Michel Boulanger

foto's:

kantata!