Barca di Venetia

per Padova, A. Banchieri

Madrigaalkomedie 'Barca di Venetia per Padova', van A.Banchieri, uitgebreid met instrumentale muziek van D. Castello, G. Picci, G.B. Riccio, G. Scarani, G.B. Fontana, G . Bassano, B. Marini.

Ergens aan de rand van de stad, in een lege schuur, overwintert een groep zwervende kermisklanten: muzikanten, acteurs, goochelaars, jongleurs, acrobaten, ...

Ook kreupele bedelaars, messentrekkers, werkschuwe drinkebroers, rondtrekkende monniken, dwalende studenten, aan lager wal geraakte edelen en thuisloze filosofen hebben er een tijdelijk onderkomen gevonden toto de guurste tijden voorbij zijn.

Om de erbarmelijke toestanden waarin ze moeten leven wat te vergeten en terzelfdertijd meer vertrouwen te winnen van de lokale bevolking, hebben de bewoners van deze schuur belsoten een spektakel op te zetten: LA BARCA DI VENETIA PER PADOVA.

"La Barca ..." doet het verhaal van enkele reizigers die zich vanuit Venetië naar Padova willen begeven, en daarvoor samen in eeen bootje stappen. Om de tijd te doden zullen zij elkaar verhaaltjes vertellen (in dit geval zingen).
Niet enkel qua opvatting doet het geheel sterk denken aan Boccaccio (il Decamerone). Ook de dubbelzinnigheid en schunnigheid van de taal en de opgevoerde scènes zaaien niet in het minst twijfels over de religieuze roeping van de componist: broeder-abt Adriano Banchieri (Bologna 1568-1634).

van / met:

Peter Van Heyghen, muzikale leiding
François VanEeckkhaute, productie en regie
François Jean-Clement, decors en kostuums
Jean Christoph Creteur, belichting

met:
Peter Van Heyghen, Katrien Druyts, Sophie de Tillesse, Bart De Muyt, Lieven Termont, Mirella Ruigrok, Christine Verhelst, Sylvain Sluys, Benoit Creteur, Arnaud Van Hammée, Brigitte de Witte

foto's: