Ramayana

verteltheater

Het verhaal van de vergoddelijkte Rama is niet weg te denken uit het dagelijkse leven in India. In zowat alle hindoe´stische tempels, overal te lande, zijn er afbeeldingen uit de RAMAYANA te vinden. Ook de Indiase film, televisie en theater getuigen van het belang dat de IndiŰrs hechten aan dit oude en oorspronkelijke heldendicht.

Er wordt gezegd dat de auteur van dit gigantische epos zolang aan de tekst heeft geschreven dat hij op t eind helemaal onder de klimop zat ondergegroeid. Daarom wordt de geestelijke vader van de RAMAYANA, Valmiki, klimop genoemd.

Rama, een aardse verschijning van de grote god Vishnu, is een toonbeeld van bovenmenselijke deugdelijkheid. Hij werd op het zelfde moment als zijn 3 broers geboren als prins aan het hof van een vrome koning in Ayodhya en stelde zijn hele leven in dienst van de strijd tegen de heerser over alle kwaad, Ravana. Samen met zijn broers, zijn levensgezellin Sita en zijn onafscheidelijke aapvriend Hanuman, zal hij proberen de wereld van de streken van Ravana te verlossen.
En dat is geen kleine opdracht. De listige Ravana slaagt erin om Rama verbannen, om Sita te ontvoeren en om hele legers boze geesten op de been te brengen. Als Ravana kwaad wordt, krijgt hij een rits van 10 afschuwelijke koppen op zijn schouders en hij is schier onoverwinnelijk.

van / met:

Franšois VanEeckhaute, acteur-verteller
Franšois Jean-Clement, decors en kostuums

foto's:

labArca